ČSOB eID: Co to je a jak to funguje

ČSOB eID: Co to je a jak to funguje

S ČSOB Identitou se můžete přihlásit nejen do banky, ale i do státních institucí, na portály pojišťoven, mobilních operátorů a na desítky dalších stránek. Jedněmi a těmi samými přihlašovacími údaji, které používáte u nás v bance. A přitom naprosto bezpečně. Díky službě ČSOB eID.

12/2023

TIP: Standardně máte službu ČSOB eID zapnutou. Když ji ale nechcete používat, nemusíte. Dá se i vypnout.

ČSOB eID je volitelné rozšíření vaší ČSOB Identity. Zatímco ČSOB Identitu používat musíte, abyste se dostali do našeho elektronického bankovnictví, ČSOB eID je „něco navíc“. V tom nejlepším slova smyslu. Jak si hned ukážeme, hodně vám zjednoduší zařizování věcí přes internet.

Ochutnávka, kam všude se přihlásíte s ČSOB eID:

Státní portály
  • Datová schránka
  • Portál občana
  • ePortál ČSSZ
Soukromé portály
  • Pojišťovny
  • Mobilní operátoři
  • E-shopy a online služby

Kompletní seznam najdete na stránkách Bank iD

Jak to funguje:

Dejme tomu, že se chcete přihlásit do své Datové schránky – to je mimochodem úplně nejčastější využití ČSOB eID. Pojďme na to:

  1. Na stránkách datové schránky vyberte jako přihlášení „Identitou občana“
  2. Klikněte na „BANKOVNÍ IDENTITA“ a na „ČSOB“
  3. Zadejte své uživatelské jméno a heslo, ty samé údaje jako do banky
  4. Přihlášení potvrďte Smart klíčem, jak jste zvyklí od nás
  5. Hotovo, přihlášeno, jste ve své datové schránce

Obdobně to funguje i všude jinde, kam se dá registrovat a přihlásit s bankovní identitu/ČSOB eID. Kvůli ověření totožnosti si jednotlivé služby mohou z vaší ČSOB Identity vytáhnout číslo občanky, rodné číslo, e-mail nebo telefon. Vždy ovšem pouze na základě vašeho souhlasu.

Jak to, že je to bezpečné?

Určitě jste slyšeli, že není bezpečné používat do všech služeb to samé heslo. Tak proč by to najednou bezpečné být mělo?

Odpověď zní: bezpečnost ČSOB Identity zaručuje dvoufázové ověření (1. přihlašovací údaje, 2. Smart klíč) a také fakt, že každé přihlašování probíhá v našich bankovních systémech, které máme 100% pod kontrolou.

Jak ČSOB eID zapnout a vypnout

TIP: Místo zadávání uživatelského jména a hesla vyzkoušejte bleskové přihlášení Smart klíčem. Pod přihlašovacím oknem na portálu ČSOB Identity najdete QR kód, který jen načtete do Smart klíče a potvrdíte.

Pokud si ČSOB eID chcete přeci jen vypnout, tady je návod: po přihlášení do Portálu ČSOB Identity (na www.csob.cz zvolte vpravo nahoře tlačítko Elektronické bankovnictví a pak Správa Identity) klikněte na dlaždici ČSOB eID a na tlačítko „Vypnout ČSOB eID“ nebo „Zapnout eID“. Zapínat a vypínat službu můžete kdykoli chcete.

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.