Sazebník a obchodní podmínky od 1. července 2024

Nový sazebník a obchodní podmínky: Přehled změn a tipy, jak poplatky neplatit

Věříme, že budoucnost bankovnictví je online. Proto se chceme soustředit na další zlepšování elektronického bankovnictví, ve kterém vyřešíte vše rychle a bezpečně na pár kliknutí.

V obchodních podmínkách a Sazebníku ČSOB pro fyzické osoby – občany od 1. července 2024 tak ještě více podporujeme využívání internetového bankovnictví a mobilních aplikací ČSOB Smart a ČSOB Smart klíč.

Myslíme i na naše klienty ve věku nad 65 let, kteří mají většinu služeb stále za zvýhodněnou cenu, případně zcela zdarma.

Nejpodstatnější změny jsme přehledně shrnuli v tomto článku a připojili tipy na bezplatné nebo levnější řešení.

Nejpodstatnější změny v obchodních podmínkách

Infolinka

V průběhu roku změníme číslo infolinky na 495 300 300. Hovory budou účtovány podle vašeho tarifu jako volání na pevnou linku.

Bezplatné nebo levnější řešení: V elektronickém bankovnictví v sekci „Kontakty“ stačí kliknout na tlačítko „Zavolejte mi“ – obratem se s vámi spojíme. Případně řekněte Kate: „Zavolejte mi.“

Kate Coiny

Letos plánujeme představit Kate Coiny. Ty jsou součástí chystaného věrnostního programu, který vás bude odměňovat za využívání našich služeb. Kate Coiny jsou digitální „mince“, vlastně takové věrnostní body, díky kterým budete moci získávat odměny.

Jen pro upřesnění raději zmíníme, že Kate Coiny nejsou kryptoměna ani elektronické peníze dle zákonné definice.

Platební karty posíláme rovnou do schránky

Kartu vám ve většině případů pošleme rovnou na doručovací adresu. Budete ji tak mít hned u sebe, stačí ji už jen strčit do peněženky. Než kartu pošleme, dáme vám včas vědět, abyste mohli případně změnit adresu doručení.

Investice na poště

Na poště už investice nebude možné vyřídit. Založit i spravovat je ale můžete jednoduše online v  Investičním portálu, případně se můžete zastavit na kterékoli pobočce.

Prodloužení splatnosti půjčky při odkladu a snížení splátek

Při využití odkladu nebo změny výše splátek nebude moci celková délka úvěru překročit 120 měsíců (původně 108 měsíců), resp. 144 měsíců v případě úvěru na bydlení.

Ohlášení výběru v cizí měně

Výběr hotovosti v cizí měně bude potřeba pobočce ohlásit předem – a to i v případě, že budete vybírat částku nižší, než je limit dané pobočky.

Hypoteční banka změnila název a barvy

Hypoteční banka změnila název na ČSOB Hypoteční banka. Vyměnila tak zelenou za slušivou modrou. Jinak se ale vlastně nic nemění – veškeré smlouvy zůstávají v platnosti, stejná je i Hypoteční zóna, do které můžete vstoupit z aplikace ČSOB Smart.

Nejpodstatnější změny v sazebníku

Běžné účty

Papírové výpisy

Cenu papírového výpisu z běžného účtu, spořicího účtu a termínovaného vkladu sjednotíme na 100 Kč. Klienti ve věku nad 65 let budou mít tištěné výpisy za zvýhodněnou cenu 65 Kč. Původní cena výpisu z běžného účtu byla 55 Kč.

Bezplatné nebo levnější řešení: Výpis si můžete stáhnout v elektronickém bankovnictví nebo si ho bezplatně nechat zasílat na e-mail. Připravili jsme pro vás stručný návod, jak na to. Případně stačí říct Kate: „Chci elektronický výpis.“

Výběry hotovosti

Plus Konto a Poštovní účet mají stále zdarma jeden výběr měsíčně na poštách. Každý další takový výběr bude nově stát 50 Kč, tedy o 10 Kč více.

Poplatek za výběr hotovosti na pobočce se ze 100 Kč navýší na 150 Kč.

Bezplatné nebo levnější řešení: Pokud máte Plus konto nebo Poštovní účet, můžete vybírat zdarma z více než tisíce našich bankomatů. Jestliže máte navíc na svém účtu nastavené zvýhodnění pro klienty ve věku nad 65 let nebo pro osoby se zdravotním postižením, můžete si jednou měsíčně nechat bezplatně donést hotovost domů, a to až 20 000 Kč.

Odchozí platby na pobočce a poště

Poplatek za odchozí platbu zadanou na pobočce se navýší o 25 Kč, vyjde tak na 150 Kč.

Za odchozí platbu zadanou kartou na poště se bude platit o 15 Kč víc – 50 Kč.

Ani jeden z těchto poplatků neplatíte, pokud máte u účtu nastavené zvýhodnění pro seniory nebo pro osoby se zdravotním postižením. Výjimkou jsou Osobní účty poskytované do 1. 5. 2017, u kterých jsou odchozí platby zpoplatněny.

Bezplatné nebo levnější řešení: V elektronickém bankovnictví zadáte platbu na pár kliknutí. Novou platbu za vás ráda pošle i virtuální asistentka Kate.

Zřízení a změna trvalého příkazu na pobočce

Poplatek vzroste o 25 Kč na 150 Kč. Zdarma zůstává zřízení trvalého příkazu, pokud máte na svém účtu nastavené zvýhodnění pro klienty nad 65 let nebo se zdravotním postižením (netýká se Osobního účtu).

Bezplatné nebo levnější řešení: Vše zvládnete v elektronickém bankovnictví. Pro zřízení nové trvalé platby v ČSOB Smart klikněte na „Platba“ a zvolte „Trvalá platba“. Pokud chcete změnit existující trvalou platbu, klikněte na běžný účet. Následně klepněte na ikonu tří teček s názvem „Další“ a vyberte „Trvalé příkazy“.

Změna týdenního limitu karty telefonicky nebo na pobočce

Poplatek se zvýší z 50  Kč na 100 Kč, nově bude účtován také u Premium Konta. Klientům ve věku od 18 let a nad 65 let poplatek nadále vracíme.

Bezplatné nebo levnější řešení: Limit změníte v ČSOB Smart v nastavení karty na pár kliknutí. Ráda vám s tím pomůže i virtuální asistentka Kate. Stačí jí jen říct: „Chci změnit limit na kartě“.

Expresní vydání karty

Novou plastovou kartu vám standardně doručíme do 10 pracovních dnů. Doma ji ale můžete mít už za 3 dny, pokud si připlatíte za expresní vydání. Tento příplatek se navýší z 1 000 Kč na 1 500 Kč.

Bezplatné nebo levnější řešení: Novou kartu najdete téměř okamžitě v ČSOB Smart. Rovnou s ní tak můžete platit na internetu nebo prostřednictvím telefonu a chytrých hodinek. Přečtěte si, jak začít platit pomocí Google Pay a Apple Pay.

Vklad hotovosti na účet 3. osobou na pobočce

Pokud chcete na cizí účet v ČSOB vložit hotovost na pobočce, vyjde vás to nově na 300 Kč. Poplatek se tedy zvýší o 50 Kč.

Bezplatné nebo levnější řešení: Hotovost můžete vložit na účet v jednom ze 300 vkladomatů. Kde máte nejbližší vkladomat, se můžete zeptat Kate.

Odchozí platby u Základního a Běžného devizového účtu

Trvalé příkazy, inkasa, odchozí platby zadané elektronicky a okamžité platby budou nově za 6 Kč. Za trvalý příkaz nebo inkaso pro splátku úvěru se nadále nic neplatí.

Bezplatné nebo levnější řešení: Přejděte na účet Plus Konto nebo Poštovní účet, kde jsou tyto transakce bezplatné.

Okamžité platby u Osobního účtu

Poplatek bude navýšen pouze o 1 Kč na 6 Kč.

Bezplatné nebo levnější řešení: Přejděte na účet Plus Konto nebo Poštovní účet, kde jsou okamžité platby bezplatné.

Spořicí účet

Papírové výpisy

Cenu papírového výpisu z běžného účtu, spořicího účtu a termínovaného vkladu sjednotíme na 100 Kč. Klienti ve věku nad 65 let budou mít tištěné výpisy za zvýhodněnou cenu 65 Kč.

Bezplatné nebo levnější řešení: Výpis si můžete stáhnout v elektronickém bankovnictví. Případně řekněte Kate: „Chci elektronický výpis.“ Kate vám hned ukáže, kde si můžete stáhnout výpis ze spořicího účtu.

Odchozí úhrada na poště a pobočce

Poplatek za odchozí úhradu na poště dokladem sladíme se stejným poplatkem u běžného účtu. Navýšíme ho tedy o 20 Kč na 90 Kč. Na pobočce vyjde nově na 150 Kč.

Bezplatné nebo levnější řešení: Peníze ze spořicího účtu můžete v elektronickém bankovnictví převést za pár vteřin na běžný účet. Z něj už pak pošlete platbu jen na několik kliknutí.

Kreditní karta Standard

Úrok se zvýší z 19,9 % na 22,9 % p.a. Během bezúročného období máte samozřejmě nadále peníze půjčené zdarma.

Převod peněz z kreditní karty na běžný účet v ČSOB bude stát o 50 Kč víc – vyjde tak nově na 200 Kč.

Měsíční platba za služby spojené s kreditní kartou se navýší z 30 Kč na 60 Kč. Služby jsou bezplatné, když měsíčně zaplatíte kreditkou alespoň 3 000 Kč. Zdarma u kreditek pro studenty s datem sjednání do 30. 6. 2018. Toto zvýhodnění končí, jakmile student dosáhne 26 let.

Poplatek za změnu týdenního limitu po telefonu a na pobočce a expresní vydání karty bude navýšen stejně jako u debetní karty.

Termínovaný vklad

Papírové výpisy

Cenu papírového výpisu z běžného účtu, spořicího účtu a termínovaného vkladu sjednotíme na 100 Kč. Klienti ve věku nad 65 let budou mít tištěné výpisy za zvýhodněnou cenu 65 Kč.

Bezplatné nebo levnější řešení: Výpis si můžete stáhnout v elektronickém bankovnictví. Stačí říct Kate: „Chci elektronický výpis.“ Kate vám ukáže složku, kde si můžete stáhnout výpis z termínovaného vkladu.

Předčasný výběr

Předčasný výběr z termínovaného vkladu na dobu určitou stojí aktuálně 1 % z vybírané částky (nejméně 50 Kč, případně protihodnota v cizí měně).

Od 1. července bude poplatek u stávajících i nových smluv 2 % z vybírané částky (nejméně 200 Kč, případně protihodnota v cizí měně).

Bezplatné nebo levnější řešení: Peníze si můžete bezplatně vybrat v den splatnosti nebo v dispoziční lhůtě.

Zahraniční platby a platby v cizích měnách

Příchozí platba ze zahraničí v Kč i cizí měně nebo z tuzemska v cizí měně

Příchozí úhrada z příkazu klienta ČSOB v ČR a SR bude navýšena o korunu. Stát tak bude 6 Kč.

Zřízení trvalého příkazu do zahraničí v Kč a cizí měně nebo do tuzemska v cizí měně

Poplatek za zpracování písemného příkazu na pobočce bude navýšen ze 100 Kč na 150 Kč.

Odchozí platba a trvalý příkaz do zahraničí v Kč i cizí měně nebo do tuzemska v cizí měně

Při zadání platby přes internetové bankovnictví zaplatíte od července 6 Kč, tedy o korunu víc. Vyřízení platby na pobočce vyjde nově na 150 Kč.

SEPA úhrada a ostatní úhrady v měně EUR v rámci EU/EHP

Plus Konto, Poštovní účet a Premium Konto mají úhradu přes internetové bankovnictví nadále zdarma, u ostatních účtů bude poplatek navýšen o 1 Kč na 6 Kč. Vyřízení platby na pobočce bude stát o 25 Kč víc – 150 Kč.

Odchozí úhrada do zahraničí v Kč a v cizí měně a do tuzemska v cizí měně

Poplatek za zpracování písemného příkazu na pobočce sladíme s tuzemskou odchozí úhradou. Vyjde tak nově na 150 Kč.

Odchozí platba na základě Inkaso SEPA

Poplatek bude navýšen z 5 Kč na 6 Kč.

Odchozí platba v korunách z cizoměnového nebo korunového účtu na cizoměnový

Při zadání platby přes internetové bankovnictví zaplatíte od července 6 Kč, tedy o korunu víc. Vyřízení platby na pobočce vyjde nově na 150 Kč, poplatek se tak navýší o  25 Kč.

Výběr hotovosti na pobočce v Kč nebo cizí měně z účtu vedeného v jiné měně

K poplatku ve výši 1 % z vybírané částky bude nově přičten jednorázový poplatek 150 Kč, původně šlo o 100 Kč.

Bezplatné nebo levnější řešení: Výběr českých korun z účtu vedeného v korunách máte zdarma z více než tisíce našich bankomatů.

 

Veškeré změny najdete na našich webových stránkách od 1. května 2024.

 

03/2024

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.